بسم الله الرحمن الرحيم


Untuk siapa?

Terus terang … kami tidak mungkin dapat berbicara untuk menasihati orang yang tidak takut kepada Allah swt, yang menghalalkan semua yang haram, yang tidak mengendahkan semua prinsip-prinsip dah nilai luhur.

Walaupun demikian, orang-orang tersebut tetap harus mengetahui akibat perbuatan dan nasib keberuntungannya kelak, seperti yang dilukiskan di dalam al-Quran al-Karim. Firman Allah swt :

“Dan orang-orang kafir itu bersenang-senang (di dunia) dan mereka makan seperti binatang makan, dan mereka neraka adalah tempat tinggal mereka.”

(Muhammad : 12)

“Biarkanlah mereka (di dunia) makan dan bersenang-senang dan dilalaikan oleh angan-angan (kosong), maka kelak mereka akan mengetahui akibat perbuatan mereka.”

(al-Hijr : 3)

“Maka biarkanlah mereka tenggelam dalam kesesatan dan bermain-main sampai mereka menemui hari yang dijanjikan kepada mereka.”

(Zukhruf : 83)

Namun … kami berbicara kepada anda semua, kepada jemaah masjid yang mukmin, kepada mereka yang sentiasa memakmurkan rumah-rumah Allah swt untuk beribadah, kepada mereka yang kalbunya sentiasa bergetar menyebut nama Allah swt dan mengamalkan kebajikan yang diwajibkan, kepada mereka yang apabila diberi peringatan segera kembali kepada Allah swt dan bergegas menyambut seruannya.

Kami akan berbicara kepada anda semua … wahai umat Nabi Muhammad saw yang agung … kerana anda telah menyatakan beriman kepada Allah swt dan dengan yang diturunkanNya.

Kami akan berbicara kepada anda semua … wahai umat Nabi Muhammad saw yang agung … kerana anda telah beriman dengan kehidupan sesudah mati dan meyakini adanya Hari Qiamat.

Kami akan berbicara kepada anda semua … wahai pembawa amanah al-Quran al-Karim … kerana hanya andalah sisa orang-orang mukmin yang sentiasa mencari kebenaran untuk menempuh jalan yang benar dan anda berjalan dalam kehidupan ini di atas jalan yang lurus.

Kami akan berbicara kepada anda semua … wahai pengawal dan pembela Islam … kerana andalah orang pilihan yang masih boleh diharapkan mampu membina benteng Islam dengan kekuatan sendiri.

Demikianlah … kami optimis dan yakin bahawa anda semua, kaum muslimin, akan membuka pintu kalbu untuk menerima datangnya hidayah dan nasihat. Kami berharap anda semua akan bergegas menyambut seruan Allah taala dan RasulNya Muhammad saw. Apalagi seruan itu untuk membahagiakan kehidupan kita di dunia dan akhirat.

Semoga kita menjadi segolongan umat sebagaimana yang dimaksudkan dalam ramalan Rasulullah saw seperti yang diriwayatkan Ibnu Majah al-Hakin, sabdanya :

“Akan ada segolongan umatku yang selalu berdiri di atas jalan kebenaran, mereka tidak merasa gentar dengan orang-orang yang berbeza dengan mereka sehingga datangnya kehendak Allah (Hari Qiamat).”

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: