بسم الله الرحمن الرحيم


Surah al-Baqarah : 183-185 – Puasa (…).
September 3, 2008, 5:08 am
Filed under: Fi Zilal al-Quran

1. Dari Jabir ra katanya : “Rasulullah saw telah keluar menuju ke Mekah dapat tahun Penaklukan Mekah di dalam bulan Ramadhan, lalu beliau berpuasa hingga sampai kepada Kura’i al-Ghamim dan orang ramai (para sahabat) pun turut berpuasa. Kemudian beliau meminta semangkuk air lalu beliau mengangkatnya supaya dilihat oleh orang ramai kemudian beliau terus meneguk air itu. Selepas itu ada orang memberitahu kepada beliau ada setengah-setengah orang (sahabat) terus berpuasa lalu beliau bersabda : “Mereka adalah orang-orang yang melanggar perintah, mereka adalah orang-orang yang melanggar perintah.”

(Riwayat Muslim dan Tarmizi)

2. Dari Anas ra katanya : “Kami bersama Nabi saw dalam satu persafiran, di antara kamu ada yang berpuasa dan ada yang berbuka. Kemudian kamu berhenti di suatu tempat perhentian pada hari panas terik. Orang yang paling banyak mendapat teduhan ialah orang yang mempunyai kain. Di antara kami ada yang mengadang matahari dengan tangannya menyebabkan orang-orang yang berpuasa rebah dan gugur dan orang-orang yang berbuka sahaja dapat berdiri lalu mereka mendiri khemah-khemah dan memberi minum kepada pada penunggang lalu Nabi bersabda : “Orang-orang yang berbuka puasa pada hari ini telah membolot pahala.”

(RIwayat Bukhari dan Muslim serta an-Nasai)

3. Dari Jabir ra katanya : “Adalah Nabi saw berada dalam persafiran lalu beliau melihat seorang lelaki sedang dikerumuni oleh orang ramai dalam dipasangkan peneduh diatasnya, beliau pun bertanya : “Mengapa orang itu?” Jawab mereka : “Seorang lelaki berpuasa.” Lalu Rasulullah saw bersabda : “Bukanlah dari ketaatan berpuasa dalam persafiran.”

(Riwayat Malik, Bukhari, Muslim, Abu Daud dan an-Nasai)

4. Dari Amru bin Umaiyah ad-Dhamri ra katanya : “Aku datang hendak menemui Rasulullah saw dari satu persafiran lalu beliau bersabda : “Tunggulah makan tengahari wahai Abu Umaiyah.” Aku menjawab : “Hamba berpuasa wahai Rasulullah.” Beliau pun membalas : “Jika begitu aku hendak terangkan kepadamu hukum orang musafir : Sesungguhnya Allah taala telah menggugurkan puasa dari orang-orang musafir dan menggugurkan separuh solat.”

(Riwayat an-Nasai)

5. Dari seorang lelaki dari Bani Abdullah ibn Kaab ibn Malik namanya ialah Anas ibn Malik katanya : “Sabda Rasulullah saw : “Sesungguhnya Allah taala telah menggugurkan separuh solat dari orang musafir dan membenarkan berbuka puasa, juga membenarkan berbuka puasa kepada perempuan-perempuan penyusu dan mengandung apabila kedua-duanya bimbang kepada kesihatan anak-anak mereka.”

(Riwayat Ashabus-Sunan)

6. Dari Aisyah ra katanya : “Hamzah ibn Amru al-Aslami telah bertanya kepada Rasulullah saw mengenai hukum berpuasa di dalam persafiran (dan dia adalah seorang yang banyak berpuasa) jawab beliau : : “Jika engkau suka engkau boleh berpuasa dan jika engkau suka engkau boleh berbuka.”

(Riwayat Malik, Bukhari, Muslim, Abu Daud, Tarmizi dan an-Nasai)

7. Dari Anas ra katanya : “Kami bersama-sama Rasulullah saw (dalam satu persafiran) di antara kamu ada yang berpuasa dan ada yang berbuka, orang yang berpuasa tidak mencela orang yang berbuka dan orang yang berbuka tidak mencela orang yang berpuasa.

(Riwayat Malik, Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

8. Dan dari Abu Darda ra katanya : “Kami keluar bersama Rasulullah saw di dalam bulan Ramadhan dalam panas yang amat terik sehingga seseorang dari kami meletakkan tangan di atas kepalanya kerana terlalu panas dan tiada siapa yang berpuasa dalam kalangan kami kecuali Rasulullah saw dan Ibn Rawahah ra.

(Riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

9. Dan dari Muhammad ibn Kaab katanya : “Aku datang menemui Anas ibn Malik ra dalam bulan Ramadhan. Dia hendak musafir dan kenderaannya telah disiap-sediakan dan dia telah memakai baju musafir kemudian dia meminta makanan lalu dia makan, maka aku pun bertanya : “Adakah ini sunat?” Jawabnya : “Ya.” Kemudian dia menaiki kenderaannya.”

(Riwayat Tarmizi)

10. Dan dari Ubayd ibn Jubayr ra katanya : “Aku bersama Abu Basrah al-Ghifari sahabat Rasulullah saw dalam sebuah kapal (yang berlayar) dari Fustat (Mesir tua) menuju Iskandariah di dalam bulan Ramadhan lalu bertolak dari (pelabuhan) kemudian diperdekatkan hidangan makan tengaharinya lalu dia berkata : “Marilah dekat makanan ini.” Aku pun berkata : “Tidakkah anda masih nampak rumah-rumah?” (Yakni perjalanan kapal mereka masih dekat dan belum melewati rumah-rumah kediaman bandar itu). Dia menjawab : “Adakah anda tidak suka kepada sunnah Rasulullah saw?” Lalu dia pun makan dan aku turut makan.”

(RIwayat Abu Daud)\

11. Dan dari Mansur al-Kalbi bahawa Dihyah ibn Khalifah ra keluar dari sebuah kampung di Damsyik hingga setakat kampung Aqabah dari bandar itu, iaitu sejauh tiga batu di dalam bulan Ramadhan lalu dia pun berbuka dan ramai orang turut berbuka bersamanya dan ramai pula orang yang tidak suka berbuka. Apabila dia pulang ke kampungnya dia pun berkata : “Demi Allah, hari ini telah melihat suatu perkara yang aku tidak sangka-sangka dapat melihatnya, iaitu ada sekumpulan manusia yang tidak suka kepada sunnah Rasulullah saw dan para sahabatnya. Ya Allah, ambillah nyawaku kepadaMu.”

(Riwayat Abu Daud)

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

ahlan wal sahlah marhaban ya ramadan….aku tunggu kehadiranmu…ya Allah kau berikan ketenangan dan keberkatanMu yang Maha Tinggi untuk bekalan kami apabila bertemuMu nanti.

Comment by Rosli Ismail
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: